www.drkeremdogaseckin.com

Makaleler

Rahim ağzı kanseri taraması kimlere yapılmalıdır?

Rahim ağzı kanseri taraması kimlere yapılmalıdır?

Rahim ağzı kanseri, uzun bir kanser öncesi dönemi olduğundan taranabilir ve önlenebilir bir kanserdir. Rahim ağzı hücreleri normal yapısını kaybedip kontrolsüz şekilde büyümeye ve çoğalmaya başladığında rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. Tüm rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’unda insan papilloma virüs (HPV) pozitifiliği saptanır. Bilimsel veriler, HPV varlığının rahim ağzında kanser gelişimi için gerekli olduğu ancak yeterli olmadığı göstermektedir. Rahim ağzı kanseri gelişmeden önce, rahim ağzında meydana gelen erken dönem hücre değişikliklerinin uygun yönetimi ile rahim ağzı kanseri evresine gelmeden müdahale edilebilmektedir. Bu hücre değişikliklerine HPV neden olmaktadır. Rahim ağzında meydana gelen hücre değişikliklerini taramak için kullanılan yöntem ‘’PAP smear testi’’dir. HPV testi ise rahim ağzı kanserine neden olan yüksek riskli HPV tiplerini tespit edebilmektedir.

Rahim ağzı kanser taraması 21 yaşında itibaren başlamalıdır. Yirmibir yaşın altındakiler için tarama önerilmez. Kadınlar 21 yaşından sonra PAP smear testi ile taranmaya başlamalıdır. 30 yaşından büyük kadınlar için ise üç tip tarama seçeneği vardır:

1- Üç yılda bir PAP smear testi
2- Beş yılda bir PAP smear ve HPV testi
3- Beş yılda bir HPV testi.

65 yaşından sonra, son 3 smear testi normal olan ve yüksek risk altında olmayan kadınlarda tarama durdurulur. Rahim ve rahim ağzı alınan kadınlarda yüksek dereceli kanser öncüsü lezyon öyküsü olmadıkça ameliyat sonrası tarama yapılması gerekmez.

PAP Smear testi nedir, nasıl yapılır?

PAP smear testi, rahim ağzındaki hücrelerin mikroskobik olarak değerlendirildiği ve normal olmayan hücresel değişiklikleri tespit edebilen bir tarama testidir. PAP smear testi için kadın muayene masasına alınır ve ‘’spekulum’’ adı verilen vajinaya yerleştirilen bir aletle rahim ağzı görülür hale getirilir. Rahim ağzının görünür hale gelmesinde sonra fırça rahim ağzına sürülerek rahim ağzındaki hücreler ağrısız bir şekilde alınıp özel olarak hazırlanmış bir sıvı içine konarak incelenmek üzere patoloji laboratuvara gönderilir.

PAP smear testi; adet döneminde, vajinal enfeksiyon varlığında ve son 48 saat içinde cinsel ilişki olmuşsa yapılmaz.

HPV testi ise PAP smear testine benzer şekilde rahim ağzından sürüntü yoluyla ağrısız bir şekilde alınıp ilgili laboratuvara gönderilir.

PAP smear ve/veya HPV testlerinde anormal bir sonuç çıkarsa ek inceleme (kolposkopi) veya daha sık takip gerekebilir.